Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram för dig som vill arbeta med mat och dryck. Med fokus på bra råvaror och hantverksmässig hantering lär du dig att planera, komponera och laga till måltider, servera eller skapa bageri- och konditoriprodukter.

Utbildningen riktar sig till dig som vill utveckla dina kunskaper inom matlagning, servering, bageri och konditori, färskvaror och delikatesser. I vårt moderna restaurangkök och i vår externa restaurang, Hyllan, får du lära dig yrket från grunden upp till en mera avancerad nivå. Inom utbildningen står måltiden i centrum vilket innebär att du får ökad kunskap om livsmedel, matlagning och servering. I utbildningen får du läsa kurser som omfattar livsmedels och näringskunskap, specialkoster, livsmedelshygien, ansvarsfull alkoholservering, drycker, barteknik, med flera.

Du kommer att vara på APL, arbetsplatsförlagt lärande, under minst 15 veckor av din utbildningstid. Där kommer du att få pröva på det praktiska arbetet i branschen. Praktikveckorna genomförs på restauranger, i matbutiker och i bageri/konditori.

Inom servicebranschen är det viktigt att man kan kommunicera med kollegor och gäster på ett serviceinriktat sätt vilket betyder att du bör vara kreativ, ha lätt för att samarbeta samt bidra till god kamratanda.

Efter avslutade studier kan du arbeta inom restaurang i kök eller servering, som bartender, i bageri, med försäljning av livsmedel eller som matinformatör. Du har även möjlighet att vidareutbilda dig på yrkeshögskola till sommelier, måltidskreatör, arbetsledare inom olika måltidsverksamheter.

Du som elev på yrkesprogram har möjlighet att genom individuellt val och utökat program uppnå grundläggande högskolebehörighet.

Valet till de olika inriktningarna genomförs under år 1 förutom valet till bageri/konditori som sker i årskurs 9 genom att du redan då söker en lärlingsplats.

Inriktningar

Bageri och konditori (lärling)

I samarbete med bageri- och konditoribranschen får du kunskap om hur du bakar bröd, bakverk, konditorivaror och konfekt. Du genomför din utbildning till största delen på ett välsorterat bageri och konditori.

Kök och servering

Inriktningarna kök och servering genomförs i programmets egen restaurang. Du får kunskap om det mesta inom det kalla och varma köket samt servering och servicekunskap. I detta ingår att utifrån bra råvaror planera och komponera menyer som sedan tillagas och serveras i vår restaurang. Du fördjupar dina kunskaper inom mat och dryck och får förutsättning att skapa en gastronomisk helhet. I restaurangen är det högt tempo vilket innebär att du bör vara flexibel och stresstålig.

Poängplan Restaurang- och livsmedelsprogrammet 21/22

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Poäng

År

Engelska 5

100

1,2

Historia 1a1

50

2

Idrott och hälsa 1

100

1,2

Matematik 1a

100

1

Naturkunskap 1a1

50

2

Religionskunskap 1

50

3

Samhällskunskap 1a1

50

3

Svenska 1 / svenska som andraspråk 1

100

1

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Poäng

År

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

100

1

Hygien

100

1,2

Livsmedels- och näringskunskap 1

100

1

Service- och bemötande 1

100

1

Inriktning Bageri och konditori 300 p (lärling)

Inriktning Bageri och konditori 300 p (lärling)

Poäng

År

Bageri 1

100

1,2

Choklad och konfektyr

100

2

Konditori 1

100

1,2

Inriktning Kök och servering 300 p

Inriktning kök och servering 300 p

Poäng

År

Mat och dryck i kombination

100

3

Matlagning 1

100

1

Servering 1

100

1

Programfördjupningar 600-900 p

Programfördjupningar 600-900 p

Poäng

År

Bageri och konditori



Bageri 2

200

2,3

Bageri 3

100

3

Konditori 2

200

2,3

Konditori 3

100

3

Personlig försäljning 1

100

2

alt 1: Bageri 4

100

3

alt 1: Bageri specialisering

100

3

eller



alt 2: Konditori 4

100

3

alt 2: Konditori specialisering

100

3

Kock



Barteknik

100

3

Drycker och ansvarfull alkoholservering

100

2

Matlagning 2

200

2

Matlagning 3

200

2

Matlagning 4

200

3

Specialkoster

100

3

Servitör/servitris



Arrangemang

100

2

Barteknik

100

3

Drycker

100

3

Drycker och ansvarsfull alkoholservering

100

2

Matsalshantverk

100

2,3

Servering 2

200

2

Servering specialisering

100

3

Specialkoster

100

3

Övriga kurser 300 p

Övriga kurser 300 p

Poäng

År

Individuellt val

200

2,3

Gymnasiearbete

100

2,3

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?



Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?






Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad: